Infrarood deken

Review: is een infrarood deken je geld waard?

Meditatie en mindfulness, Afvallen en sport Door sep 28, 2023

Heb je last van aanhoudende spierpijn, stress of slechte bloedcirculatie en vraag je je af of er een effectieve, wetenschappelijk onderbouwde oplossing is? Maak kennis met de infrarood deken, een wellness-hulpmiddel dat gebruikmaakt van de kracht van infraroodstraling om niet alleen warmte te bieden, maar ook tal van gezondheidsvoordelen.

In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op wat een infrarood deken precies is, hoe het werkt en waarom het je kan helpen bij verschillende gezondheidsproblemen. Ik vertel je hoe je een weloverwogen keuze kunt maken bij het aanschaffen van je eigen infrarood deken.

Wat is een infrarood deken en waar is het goed voor?

Een infrarood deken is een speciaal soort deken die gebruikmaakt van infraroodstraling om warmte te genereren. Deze straling dringt diep door in het lichaam, wat verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden. Het is vooral populair voor pijnverlichting, spierontspanning en verbetering van de bloedcirculatie. De infraroodstraling stimuleert de bloedvaten om uit te zetten, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en gewrichten worden getransporteerd. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versnellen van het herstelproces.

Daarnaast kan een infrarood deken ook nuttig zijn voor mensen met chronische aandoeningen zoals fibromyalgie of reumatoïde artritis. Het biedt een vorm van warmtetherapie die dieper gaat dan een gewone elektrische deken. Sommige mensen gebruiken het ook om stress en spanning te verminderen, omdat de warmte een kalmerend effect kan hebben op het zenuwstelsel.

Onze top 4 infrarood sauna dekens

Soft & Silky infrarood deken

Type: boven- en onderdeken
Vermogen: 600W
Formaat: 85x200cm
Materiaal: fleece, katoen, polyester, kunststof
Kleur: zwart
Anti-allergie: ja
Timer: ja
Ingebouwd veiligheidssysteem: ja
Temperatuur: tussen 35° en 75°
Opwarmtijd: 5 minuten

Extra’s: hoofdkussen + 3x olie

Flamengo infrarood deken

Type: boven- en onderdeken
Vermogen: 500W
Formaat: 90x180cm
Materiaal: kunststof
Kleur: zwart
Anti-allergie: ja
Timer: ja
Ingebouwd veiligheidssysteem: ja
Temperatuur: tussen 35° en 75°
Opwarmtijd: 10 minuten

Niceey infrarood deken

Type: boven- en onderdeken
Vermogen: 650W
Formaat: 80x180cm
Materiaal: fleece, kunststof
Kleur: grijs
Anti-allergie: ja
Timer: ja
Ingebouwd veiligheidssysteem: ja
Temperatuur: tussen 20° en 80°
Opwarmtijd: 5 minuten

Special voor stoel/bank

Quality heating infrarood deken stoel

Type: rug en billen
Vermogen: 500W
Formaat: 45x135cm
Materiaal: Teddy fleece
Kleur: bruin/zwart
Anti-allergie: nee
Timer: ja
Ingebouwd veiligheidssysteem: ja
Temperatuur: tussen 30° en 40°
Opwarmtijd: 5 minuten

Hoe werkt een infrarood deken?

Een infrarood sauna deken maakt gebruik van infraroodstraling om warmte te genereren, vergelijkbaar met de technologie in infrarood sauna’s. De deken bevat ingebouwde infrarood verwarmingselementen die straling uitzenden in het ver-infrarood spectrum. Deze straling dringt diep door in het lichaam, tot wel enkele centimeters, en heeft daardoor een direct effect op je spieren en weefsels.

Hoe de infraroodstraling je lichaam beïnvloedt

De infraroodstraling zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, wat leidt tot een betere bloedcirculatie. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het aanvoeren van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen. Het resultaat is een sneller herstel van spieren en weefsels, verlichting van pijn en ontstekingen, en een algemeen gevoel van welzijn. Bovendien kan de diepe warmte van de infraroodstraling het zenuwstelsel kalmeren, wat bijdraagt aan stressvermindering.

De technologie achter infrarood dekens

De infrarood verwarmingselementen in de deken zijn meestal gemaakt van materialen zoals koolstofvezel of keramische stoffen die efficiënt infraroodstraling kunnen genereren. Deze straling dringt tot wel 4 centimeter diep in het lichaam door, wat zorgt voor een betere bloedcirculatie en ontspanning van de spieren. Dit is een aanzienlijk verschil met traditionele elektrische dekens, die alleen oppervlakkige warmte bieden.

De elementen worden strategisch in de deken geplaatst om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen. De deken zelf is vaak gemaakt van hoogwaardige, niet-brandbare materialen voor veiligheid en comfort. Moderne infrarood dekens komen ook met verschillende warmte-instellingen en timers, zodat je de ervaring naar wens kunt aanpassen. Dus, een infrarood sauna deken is niet zomaar een warmtedeken; het is een geavanceerd wellness-hulpmiddel dat gebruikmaakt van bewezen technologie om diverse gezondheidsvoordelen te bieden.

Wat zegt de wetenschap?

De wetenschap heeft verschillende studies uitgevoerd naar de effecten van infraroodstraling, vooral in het ver-infrarood (FIR) spectrum, op de menselijke gezondheid. Hoewel infrarood dekens niet zo uitgebreid zijn bestudeerd als infrarood sauna’s, zijn de onderliggende principes van de technologie vergelijkbaar.

Pijnverlichting en Spierherstel: Er zijn studies die suggereren dat FIR-straling effectief kan zijn bij het verminderen van spierpijn en het versnellen van het herstel na lichamelijke inspanning. De diepe penetratie van infraroodstralen in het lichaam kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Bloedcirculatie: Verbeterde bloedcirculatie is een van de meest gedocumenteerde voordelen van infraroodstraling. Door de verwijding van bloedvaten kan er meer zuurstof en voedingsstoffen naar verschillende delen van het lichaam worden getransporteerd, wat bijdraagt aan algemeen welzijn.

Ontgifting: Hoewel het bewijs niet eenduidig is, suggereren sommige studies dat infraroodstraling kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam door het stimuleren van zweetproductie.

Chronische Aandoeningen: Er zijn aanwijzingen dat infraroodtherapie kan helpen bij het beheersen van symptomen van chronische aandoeningen zoals reumatoïde artritis en fibromyalgie, hoewel meer onderzoek nodig is om deze claims te ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat terwijl de potentiële voordelen veelbelovend zijn, meer rigoureus onderzoek nodig is om de effectiviteit van infrarood dekens volledig te begrijpen. Raadpleeg altijd een medische professional voordat je een nieuwe vorm van therapie introduceert, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

KokenKoken

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een infrarood deken?

Bij de aanschaf van een infrarood deken zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je een product kiest dat aan je behoeften voldoet:

Maximale temperatuur: De maximale temperatuur die de deken kan bereiken is belangrijk, vooral als je het gebruikt voor therapeutische doeleinden zoals pijnverlichting. Een hogere temperatuur kan effectiever zijn, maar zorg ervoor dat deze instelbaar is om oververhitting te voorkomen.

Body coverage: Sommige dekens zijn ontworpen om alleen het onderlichaam te bedekken, terwijl anderen zowel het boven- als onderlichaam kunnen bedekken. Kies een model dat past bij de specifieke behoeften van je lichaam.

Warmte opslag: Kijk naar dekens die de warmte goed vasthouden. Dit is niet alleen efficiënter maar zorgt ook voor een meer consistente warmteverdeling.

Instelbare tijd: Een timerfunctie is handig om de duur van je sessies te bepalen. Dit is vooral nuttig als je in slaap valt of als je de deken voor een specifieke tijd wilt gebruiken.

Materiaal: Het materiaal moet comfortabel en veilig zijn. Veel infrarood dekens zijn gemaakt van hoogwaardige stoffen zoals polyurethaan of polyester, die zacht aanvoelen en brandveilig zijn.

Kwaliteit van infraroodstraling: De kwaliteit van de infraroodstraling is cruciaal. Kies voor dekens die ver-infrarood (FIR) straling gebruiken voor maximale gezondheidsvoordelen. Controleer ook of de deken gelijkmatige warmteverdeling biedt.

Opwarmtijd: Een snelle opwarmtijd is een pluspunt, vooral als je de deken wilt gebruiken voor korte sessies. Sommige modellen hebben een opwarmtijd van slechts enkele minuten.

Hoe gebruik je een infrarood deken?

We krijgen vaak de vraag: hoe gebruik je een infrarood deken? Het gebruik van een infrarood deken is vrij eenvoudig maar varieert enigszins per merk en model. Over het algemeen volg je deze stappen:

  1. Leg de deken op een comfortabele en vlakke ondergrond, zoals een bed of bank.
  2. Sluit de deken aan op een stroombron.
  3. Gebruik de bedieningselementen om de gewenste temperatuur en tijd in te stellen. Veel modellen hebben verschillende warmte-instellingen en een timerfunctie.
  4. Ga liggen of zitten op de deken en bedek jezelf ermee, zorg ervoor dat het deel met de ingebouwde verwarmingselementen in contact komt met de gebieden die je wilt behandelen.
  5. Ontspan en laat de infraroodstraling zijn werk doen. Na afloop van de ingestelde tijd schakelt de deken meestal automatisch uit.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing die bij je specifieke model wordt geleverd voor gedetailleerde instructies en veiligheidsrichtlijnen.

Ervaringen van gebruikers

Review bol.com
Datum van ervaring:
“Recent een infrarooddeken aangeschaft en ik ben ontzettend tevreden met mijn aankoop. Mijn slaapkwaliteit is ook verbeterd! Wist niet echt wat ik kon verwachten, maar ben een blije klant.”
Review bol.com
Datum van ervaring:
“Heerlijke warmte, goed in te stellen en heel makkelijk in gebruik. Super fijne warmte ervaring voor spieren en artrose gewrichten.”
Review bol.com
Datum van ervaring:
“Ik gebruik het vaak na het sporten. Heel fijn om dan tot rust te komen en het helpt bij het herstel van de spieren. Had niet verwacht dat ik de deken zo vaak zou gebruiken maar de deken gaat meerdere keren per week aan.”

Veelgestelde vragen

Is het veilig om een infrarood deken te gebruiken?

Ja, het gebruik van een infrarood deken is over het algemeen veilig, vooral als het voldoet aan de veiligheidsnormen zoals CE of UL-certificering. Echter, als je bepaalde medische aandoeningen hebt, is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen.

Hoe lang moet ik de infrarood deken gebruiken voor maximale voordelen?

Kan ik de deken gebruiken tijdens het slapen?

Welk materiaal is het beste voor een infrarood deken?

Hoe snel zal ik resultaten zien bij het gebruik van een infrarood deken?

Hoe gebruik je een infrarood deken?

Dus is een infrarood deken je geld waard?

Infrarood dekens zijn veel meer dan een luxe item; ze zijn een investering in je welzijn. Van het verlichten van spierpijn en het verbeteren van de bloedcirculatie tot het bieden van een diepe, rustgevende ontspanning, de voordelen zijn talrijk. Maar zoals bij elke investering, is het cruciaal om je huiswerk te doen. Let op de kwaliteit van de infraroodstraling, het materiaal, de veiligheidsfuncties en de extra’s zoals timers en verschillende warmte-instellingen.

Als je eenmaal de perfecte match hebt gevonden, is het enige dat je nog te doen staat, achterover leunen, ontspannen en de diepe, helende warmte ervaren. Dus waar wacht je nog op? Maak vandaag nog de stap naar een gezonder, gelukkiger jij!

Geen comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *