Slowcooker butter chicken

Butter chicken om van te smullen – Slowcooker butter chicken recept

Gezonde voeding Door aug 23, 2023

Butter chicken is een gezond aromatisch Indiaas kipgerecht met een heerlijke romige tomatensaus. Het recept stamt uit Noord-India en Pakistan en is daar een van de populairste gerechten. De Engelse naam is ontstaan toen het gerecht populair werd in Engelstalige landen. Het bijzondere aan een goede butter chicken is dat het kippenvlees eerst gemarineerd wordt in een mix van yoghurt en Indiase specerijen.

Hierdoor trekken de specerijen goed in het vlees en krijg je een explosie van smaak! In dit artikel deel ik het perfecte recept voor deze aromatische marinade in combinatie met langzaam garen in de slowcooker. Zo wordt de kip boterzacht en valt het vlees van het bot. Als je op zoek bent naar meer slowcooker recepten voor Indiase gerechten, check dan dit slowcooker kookboek met heerlijke recepten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de marinade:

  • 500 gram kipfilet in blokjes
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel zout
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • Sap van 1 citroen

Voor de saus

  • 800 gram tomaten in stukjes
  • 200 ml room
    • 100 gram boter
    • 2 theelepels garam masala
    • 1 theelepel komijn
    • 1/2 theelepel chilipeper
    • 1 eetlepel honing

    Bereidingswijze

    Stap 1: Maak de marinade door alle ingrediënten voor de marinade te mengen in een kom. Voeg de kipfiletblokjes toe en meng goed zodat alle kip bedekt is. Dek af en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
    Stap 2: Giet de kip met marinade over in de slowcooker. Voeg de tomaten, room, boter en specerijen voor de saus toe. Roer alles goed door elkaar.
    Stap 3: Laat 8 uur garen op laagvuur. Roer elke paar uur om. Controleer of de kip gaar en mals is.
    Stap 4: Haal de slowcooker van het vuur en roer er vlak voor serveren de honing door.

    KokenKoken

    Serveertips voor de butter chicken

    Lekker met basmatirijst, naanbrood en mango chutney. Ook heerlijk als hoofdgerecht met een salade. Garneer met verse koriander. Geef er eventueel extra chilipeper of komijn bij voor de liefhebbers.

    Slowcooker recepten

    Met dit simpele slowcooker recept voor butter chicken zit je altijd goed. Je hoeft alleen de kip te marineren en daarna alles in de slowcooker te doen. De slowcooker zorgt ervoor dat de smaken goed intrekken en de kip supermals wordt. Na 8 uur heb je een heerlijk Indiaas hoofdgerecht met butterzachte kip in een aromatische tomatensaus. Eet smakelijk! Ben je enthousiast geworden over koken met de slowcooker? In dit slowcooker kookboek vind je nog veel meer makkelijke recepten voor de slowcooker, waaronder meerdere Indiase gerechten.

    Wat is een slowcooker en wat kun je ermee maken?

    De slowcooker, ook wel crockpot genoemd, is een elektrisch apparaat waarmee je op lage temperatuur en in lange tijd voedsel kunt garen. Het is een ovale kom van keramiek, omringd door een verwarmingselement. Je doet de ingrediënten in de slowcooker, zet hem aan waarna de kom langzaam en gelijkmatig opwarmt tot zo’n 90 graden.

    De slowcooker is ideaal voor het bereiden van stoofvlees, stoofschotels en soepen. Omdat het apparaat continu warmte geeft, kunnen de ingrediënten uren pruttelen zonder aan te bakken of over te koken. Zo trekken alle smaken goed in elkaar en wordt vlees super mals. Je hoeft tijdens het koken nauwelijks iets te doen, behalve af en toe roeren.

    Na het invullen van de slowcooker druk je op de knop voor laag of hoog vermogen. Bij laag kookt de maaltijd op ongeveer 90 graden zo’n 6 tot 8 uur. Op hoog staat de slowcooker op maximaal 120 graden en duurt het koken 4 tot 6 uur. Aan het eind van de kooktijd schakelt het apparaat vanzelf over op de warmhoudstand.

    Met de slowcooker creëer je met minimale inspanning verse en gezonde maaltijden. Het apparaat is veilig aan te laten staan, dus je kunt ’s ochtends alles erin gooien en ’s avonds genieten van een heerlijke maaltijd. Dit scheelt een hoop tijd en gedoe in de keuken.

    > Lees ook: Sea Moss Mountain review: mijn ervaringen met dit Ierse mos