algen gezond

Zijn algen gezond? Ontdek de voordelen van algenolie

Voedingssupplementen, Gezonde voeding Door aug 17, 2023

Algenolie wordt steeds populairder als plantaardige bron van omega-3 vetzuren. In tegenstelling tot visolie, is algenolie 100% veganistisch, duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd. Het Nederlandse bedrijf Plnktn brengt met hun Vegan Omega-3 Algenolie capsules een kwalitatief hoogwaardig supplement (wat ons betreft de beste algenolie) op de markt dat rijk is aan DHA en EPA uit algen. Maar waarom zijn algen gezond?

Deze algenolie capsules bevatten maar liefst 300mg DHA en 150mg EPA per capsule. Dat is meer dan voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 binnen te krijgen. Algenolie is daarmee een uitstekende plantaardige vervanging voor visolie met dezelfde gezondheidsvoordelen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over algenolie en de omega-3 supplementen van Plnktn. Je leest wat algenolie precies is, hoe het geproduceerd wordt, wat de voordelen zijn en hoeveel je ervan moet innemen. Ook gaan we in op vragen als of er bijwerkingen zijn en of algenolie veilig is tijdens de zwangerschap. Lees snel verder voor alle informatie!

Wat is algenolie?

Online komen we veel vragen tegen als “wat is algenolie” of “wat is de beste algenolie”. En “zijn algen hetzelfde als plankton?”. Algenolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit algen. De olie wordt geëxtraheerd uit microalgen, eenheidscellige organismen die in zoet- en zoutwater leven. Deze microalgen, zoals bijvoorbeeld de soort Schizochytrium, produceren als enige natuurlijke bron de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Algenolie is dus een 100% natuurlijke, duurzame en veganistische manier om deze belangrijke vetzuren binnen te krijgen.

De voordelen van algenolie

Omega-3 vetzuren

Algenolie bevat de belangrijke omega-3 vetzuren DHA en EPA. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het innemen van minimaal 250mg DHA en EPA per dag bijdraagt aan een gezond hart, een goede hersenfunctie en het behoud van het gezichtsvermogen. Ook hebben ze een positief effect op de bloeddruk en bloedvetten. Het supplement Vegan Omega-3 Algenolie van Plnktn bevat maar liefst 300mg DHA en 150mg EPA per capsule. Hiermee krijg je dus ruimschoots voldoende omega-3 binnen.

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

Omdat algenolie 100% plantaardig is, is het uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het biedt een goede vervanging voor visolie, zonder dat er vissen voor gevangen hoeven te worden. Het supplement van Plnktn is volledig veganistisch. Het is 100% natuurlijk en bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Algenolie is een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan visolie. Voor visolie moeten jaarlijks miljarden vissen gevangen worden, wat enorm belastend is voor de oceanen. Algenolie wordt daarentegen op een duurzame manier gekweekt. Zo ook de algenolie van Plnktn. Deze wordt op milieubewuste wijze geproduceerd in Europa, zonder belasting van de oceanen.

Algenolie of visolie

Algenolie wordt vaak vergeleken met visolie, omdat beide rijk zijn aan omega-3 vetzuren. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen?

Omega-3 gehalte
Zowel algenolie als visolie bevatten de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Visolie bevat gemiddeld 30% EPA en DHA, terwijl het gehalte in algenolie kan oplopen tot 50%. Het hangt af van de specifieke samenstelling, maar over het algemeen is algenolie dus rijker aan omega-3.

Duurzaamheid
Voor visolie moeten jaarlijks miljarden vissen worden gevangen, met een grote impact op de oceanen. Algenolie wordt daarentegen op een duurzame manier gekweekt, zonder belasting van de zeeën. Qua duurzaamheid wint algenolie het dus van visolie.

Geschiktheid voor dieten
Algenolie is 100% plantaardig en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Visolie daarentegen bevat altijd ingrediënten van dierlijke oorsprong en is dus niet geschikt voor deze groepen.

Algenolie of visolie voor omega 3

Gezien de hogere concentratie omega-3 vetzuren, de duurzaamheid en de geschiktheid voor alle dieetvoorkeuren, is algenolie over het algemeen de betere keuze dan visolie voor het verkrijgen van voldoende EPA en DHA.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van algenolie?

Algenolie capsules zijn over het algemeen erg goed verdraagbaar en de meeste mensen ondervinden geen bijwerkingen. Het is tenslotte een 100% natuurlijk product. Toch zijn er een aantal mogelijke, meestal milde en tijdelijke bijwerkingen:

  • Sommige mensen ervaren in het begin een licht laxerend effect of opgeblazen gevoel. Dit went doorgaans na een paar dagen, wanneer het lichaam gewend is aan de algenolie.
  • Door de natuurlijke oorsprong kan algenolie een subtiele zee- of visachtige smaak hebben. De capsules maskeren de smaak goed, maar voor sommigen is deze nog heel licht waarneembaar.
  • Algenolie bevat een kleine hoeveelheid vitamine K. Bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners is voorzichtigheid geboden. Overleg in dit geval met een arts over de dosering.
  • Heel zelden kan een allergie voor algenolie voorkomen. Stop dan direct met het gebruik.

Gelukkig verdwijnen de meeste bijwerkingen vanzelf na een gewenningsperiode. Begin met een lage dosis en bouw dit langzaam op. Bij onzekerheid is het verstandig om een arts te raadplegen.

Algen gezond tijdens de zwangerschap?

Algenolie kan een goede aanvulling zijn op de voeding tijdens de zwangerschap. Het bevat DHA, een omega-3 vetzuur dat belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby.

Uit onderzoek blijkt dat het innemen van 200-300 mg DHA per dag tijdens de zwangerschap en borstvoeding de ontwikkeling van het kind kan bevorderen. Ook verlaagt het mogelijk het risico op vroeggeboorte.

Let wel op de dosering en gebruik geen hoge hoeveelheden algenolie zonder overleg met een arts. Stop ook met het gebruik bij eventuele bijwerkingen.

Algenolie of visolie voor zwangerschap

Algenolie heeft tijdens de zwangerschap de voorkeur boven visolie. Het is beter geconcentreerd en bevat geen zware metalen of andere verontreinigingen die in visolie kunnen zitten. Ook is algenolie vegetarisch en veganistisch, wat voor steeds meer vrouwen belangrijk is. Dus zijn algen gezond? Ja, algenolie is een uitstekende keuze voor de aanbevolen hoeveelheid DHA tijdens de zwangerschap.

Algenolie capsules

Tegenwoordig is algenolie steeds vaker verkrijgbaar in de vorm van capsules. Dit is een populaire en handige manier van inname geworden. Algenolie capsules hebben een aantal belangrijke voordelen:

  • Gemakkelijk in gebruik: de capsules kunnen simpelweg met water worden ingenomen, in tegenstelling tot de vloeibare olie die je door eten moet mengen.
  • Geen smaak: een nadeel van de olievorm is de ietwat visachtige smaak. De capsules maskeren de smaak volledig waardoor deze niet wordt waargenomen.
  • Constante dosering: elke capsule bevat een vaste, nauwkeurig afgemeten hoeveelheid algenolie, wat de dosering vergemakkelijkt.
  • Betere opname: doordat de capsules pas in de maag oplossen, kan de olie optimaal worden opgenomen.
  • Gemakkelijk mee te nemen: de capsules zijn eenvoudig overal mee naar toe te nemen en makkelijk te bewaren.

Door deze voordelen is het innemen via capsules voor veel mensen de favoriete manier van supplementeren met algenolie geworden. Het is een populaire en handige innamevorm.

PLNKTON

Zijn algen gezond?

Algen worden niet voor niets gezien als een superfood en zijn dus zijn algen gezond. Ze bieden tal van gezondheidsvoordelen:

Voordelen voor de huid: Algen bevatten antioxidanten, mineralen en vitaminen die goed zijn voor een gezonde huid. Ze helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen en UV-straling. Ook houden ze de huid hydrateren en gladder.

Voordelen voor gewichtsverlies: Sommige algensoorten kunnen gewichtsverlies ondersteunen. Ze bevatten weinig calorieën maar veel eiwitten en vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Ook stimuleren ze de stofwisseling en vetverbranding.

Voordelen voor het haar: De antioxidanten, mineralen en vitaminen in algen zijn ook gunstig voor sterk en gezond haar. Ze bevorderen de doorbloeding van de hoofdhuid en voeden het haar van binnenuit.

Voordelen voor de darmen: Algen kunnen de darmgezondheid verbeteren. Ze bevatten prebiotica die goede darmbacteriën stimuleren. Ook helpen de vezels om de stoelgang op gang te houden.

Kortom, het regelmatig eten van algen of het innemen van algen supplementen heeft tal van positieve gezondheidseffecten. Ze zijn een ware boost voor je lichaam!

Wat is het verschil tussen algenolie en krillolie?

Algenolie en krillolie worden allebei gebruikt als bron van omega-3 vetzuren. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen?

Voedingswaarde: algenolie bevat meer DHA en EPA per gram dan krillolie. De concentratie omega-3 is hoger.

Duurzaamheid: voor krillolie worden grote hoeveelheden krill gevangen, wat de oceaanecosystemen kan verstoren. Algenolie is duurzamer.

Geschiktheid: algenolie is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Krillolie niet, omdat het van schelpdieren afkomstig is.

Beste algenolie supplementen

Als we kijken naar de combinatie van geconcentreerd omega-3 gehalte, duurzaamheid en prijs-kwaliteit verhouding, komt het Vegan Omega-3 supplement van Plnktn als beste algenolie uit de test. Met 300mg DHA en 150mg EPA uit duurzame Europese algen is dit een topproduct voor een scherpe prijs. Ook Artic Blue en Ocean Heroes bieden goede supplementen aan.

Haal het beste uit algenolie

In dit artikel hebben we gezien dat algenolie een uitstekende plantaardige bron is van omega-3 vetzuren. Het bevat hoge concentraties en biedt dezelfde voordelen als visolie, zonder de nadelen. Algenolie is bovendien beter voor het milieu en 100% geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is een veilig supplement dat door de meeste mensen goed verdragen wordt.

Wil je zelf de voordelen van, wat ons betreft, de beste algenolie ervaren en kijken of algen gezond zijn? Kies dan voor een kwalitatief goed supplement met een hoog omega-3 gehalte. Het Vegan Omega-3 supplement van Plnktn is hiervoor een uitstekende keuze. Probeer vandaag nog de omega-3 algenolie capsules van Plnktn. en ervaar zelf de positieve effecten op je gezondheid!