voedsel intolerantie test

Denk je een voedsel intolerantie te hebben, zoals gluten of lactose? Doe een zelftest!

Gezonde voeding Door aug 18, 2023

Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen of je last hebt van voedsel intolerantie. Symptomen zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn en vermoeidheid kunnen wijzen op een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten of lactose. Gelukkig zijn er tegenwoordig gemakkelijke zelftesten voor voedsel intoleranties beschikbaar, die je kunnen helpen om te bepalen of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen.

Voedsel intolerantie test 80 items

Lactose intolerantie

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het is een aandoening waarbij de dunne darm niet genoeg van het enzym lactase aanmaakt om lactose, een melksuiker die in melk en zuivelproducten voorkomt, af te breken. Hoewel lactose-intolerantie niet schadelijk is, kan het erg hinderlijk zijn.

Symptomen lactose intolerantie

Wanneer lactose niet goed wordt afgebroken, kan het leiden tot ongemakkelijke symptomen zoals:

 • een opgeblazen gevoel
 • diarree
 • buikpijn
 • winderigheid

Het is belangrijk om te weten dat lactose-intolerantie verschilt van een koemelkallergie, die vergelijkbare symptomen kan veroorzaken maar anders wordt behandeld.

Hoe werkt de lactose intolerantie test?

Als je vermoedt dat je lactose-intolerant bent, is het belangrijk om dit te bevestigen met een betrouwbare test. De lactose intolerantie test is een eenvoudige ademtest die je thuis kunt uitvoeren. In tegenstelling tot veel andere tests op de markt, meet deze test niet alleen erfelijke lactose-intolerantie, maar ook verworven intolerantie, die zich in de loop der jaren kan ontwikkelen.

De testkit bevat alles wat je nodig hebt om de test uit te voeren, behalve de melk (550 ml) die je zelf moet aanschaffen. De test meet de concentratie van waterstof- en methaangas in je adem na het drinken van de melk. Je neemt het monster vijf keer af, verspreid over drie uur, bij voorkeur op een lege maag en zonder te eten of te drinken tijdens de testperiode. Vervolgens stuur je de monsters naar een erkend laboratorium voor analyse en ontvang je de resultaten digitaal.


Voordelen van de lactose intolerantie test

Een lactose intolerantie test kan je helpen om je symptomen te begrijpen en te beheren. Als je weet dat je lactose-intolerant bent, kun je je dieet aanpassen om lactose te vermijden en zo je symptomen te verminderen. De lactose intolerantie test van GetTested biedt daarnaast de volgende voordelen:

 • Gratis verzending
 • Discreet en eenvoudig
 • Snelle testuitslag
 • Geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium
 • Uitgebreid resultatenrapport

Veelgestelde vragen over lactose intolerantie

Hoe duur is een lactose intolerantie test?

De prijs van een lactose-intolerantie test kan variëren afhankelijk van de aanbieder en de soort test. De lactose intolerantie test van GetTested is een ademtest die zowel erfelijke als verworven intolerantie meet en kost € 89,00.

De duur van een lactose tolerantie test kan variëren afhankelijk van de testmethode. De lactose intolerantie test van GetTested is een ademtest. Deze duurt ongeveer drie uur om af te nemen, waarbij het monster vijf keer wordt afgenomen, verspreid over de testperiode.

Ja, het is mogelijk om op latere leeftijd lactose-intolerantie te ontwikkelen. Dit wordt ook wel ‘verworven intolerantie’ genoemd en kan gebeuren als gevolg van een afname van de productie van het enzym lactase naarmate je ouder wordt. Het kan ook optreden na een ziekte of blessure aan de dunne darm.

Als je lactose-intolerant bent, moet je voedingsmiddelen vermijden die lactose bevatten, zoals melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten. Er zijn echter veel lactosevrije alternatieven beschikbaar, zoals lactosevrije melk en kaas.

Er is geen genezing voor lactose-intolerantie, maar je kunt de symptomen beheren door lactose te vermijden of door lactase-enzym supplementen te nemen.

De beste manier om te bepalen of je lactose-intolerant bent, is door een lactose intolerantie test te doen. Deze test kan je helpen om te bevestigen of je lactose-intolerant bent en je helpen om je dieet en levensstijl aan te passen.

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam een immuunreactie heeft op gluten, een eiwit dat wordt aangetroffen in tarwe, gerst en rogge. Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen glutenintolerantie en tarweallergie, waarbij het lichaam een allergische reactie heeft op tarwe. Bij glutenintolerantie beschadigt het immuunsysteem de dunne darm, wat leidt tot problemen met de opname van voedingsstoffen. Iemand die glutenintolerant is, kan glutenvrije producten eten, terwijl iemand die op tarwe reageert, alle producten die tarwe bevatten, moet uitsluiten.

Symptomen glutenintolerantie

De symptomen van glutenintolerantie kunnen variëren per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • huidproblemen
 • diarree
 • moeite met aankomen
 • vermoeidheid
 • onvruchtbaarheid
 • winderigheid
 • misselijkheid

Hoe werkt de gluten intolerantie test?

Als je vermoedt dat je een glutenintolerantie hebt, is het belangrijk om dit te bevestigen met een betrouwbare test. De glutenintolerantietest van GetTested meet antilichamen (IgG) tegen transglutaminase voor glutenintolerantie (coeliakie). De test is een zogenaamd capillair bloedmonster, wat betekent dat je een klein prikje in je vinger moet nemen en wat bloed moet uitknijpen dat je opvangt in een reageerbuisje. Dit wordt naar een gecertificeerd laboratorium gestuurd voor analyse en je ontvangt de resultaten digitaal wanneer het lab je bloed heeft geanalyseerd. Deze test kan een gevoeligheid aantonen die niet alleen de absolute gevallen van coeliakie omvat, maar ook diegenen die glutengevoelig zijn.


Voordelen van de gluten intolerantie test

Een gluten intolerantie test kan je helpen om je symptomen te begrijpen en te beheren. Als je weet dat je glutenintolerant bent, kun je je dieet aanpassen om gluten te vermijden en zo je symptomen te verminderen. De gluten intolerantie test van GetTested biedt daarnaast de volgende voordelen:

 • Gratis verzending
 • Discreet en eenvoudig
 • Snelle testuitslag
 • Geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium
 • Uitgebreid resultatenrapport

Veelgestelde vragen over glutenintolerantie

Hoe duur is een gluten intolerantie test?

De prijs van een gluten intolerantie test kan variëren afhankelijk van de aanbieder en de soort test. De gluten intolerantie test van GetTested meet antilichamen (IgG) tegen transglutaminase voor glutenintolerantie (coeliakie) en kost € 49,00.

Het is wel belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een gluten intolerantie test, voedsel intolerantie test en allergietest. Als je het resultaat krijgt dat je géén glutenintolerantie hebt, kun nog steeds gevoelig zijn voor tarwe. Als je veel verschillende symptomen ervaart, is het slim om de gluten intolerantietest te combineren met een voedsel intolerantie test (€ 149,00) of allergietest (€ 89,00).

Ja, de gluten intolerantie test van GetTested is betrouwbaar. Het meet antilichamen (IgG) tegen transglutaminase voor glutenintolerantie (coeliakie) en wordt geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium.

Een “gluten buik” is een term die soms wordt gebruikt om de buikpijn en opgeblazen gevoel te beschrijven die kunnen optreden na het eten van gluten bij mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat gluten volledig uit je lichaam zijn verwijderd. Dit hangt af van factoren zoals je metabolisme, hoeveel gluten je hebt geconsumeerd en je algehele gezondheid.

De tijd die nodig is om verbetering te zien na het starten van een glutenvrij dieet varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen merken binnen een paar dagen verbetering, terwijl het voor anderen enkele weken kan duren. Het is belangrijk om geduld te hebben en consistent te blijven met je glutenvrije dieet, vooral als een gluten intolerantie test heeft uitgewezen dat je inderdaad glutenintolerant bent. Het kan even duren voordat je lichaam herstelt en je de volledige voordelen van een glutenvrij dieet ervaart.

Voedsel intolerantie

Voedsel intolerantie houdt in dat het lichaam reageert of overgevoelig is voor specifieke voedingsmiddelen. In tegenstelling tot allergische reacties die onmiddellijk optreden, kunnen symptomen als gevolg van voedsel intolerantie uren tot dagen later optreden, waardoor het moeilijk kan zijn de symptomen in verband te brengen met het voedsel dat je gegeten hebt.

Symptomen van voedsel intolerantie

Symptomen van voedsel intolerantie kunnen variëren per persoon. Omdat deze symptomen dus uren tot dagen na het eten van het voedsel optreden, is het vaak lastig om de oorzaak te identificeren. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • vermoeidheid
 • maagklachten
 • hersenmist
 • huidproblemen
 • hoofdpijn

Hoe werkt de voedsel intolerantie test?

Als je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt, is het belangrijk om dit te bevestigen met een betrouwbare test. De voedsel intolerantie test van GetTested analyseert IgG4 antilichamen voor verschillende voedingsmiddelen die vaak betrokken zijn bij een overgevoeligheidsreactie. Je doet de test zelf thuis via een capillaire bloedtest. Dit houdt in dat je een klein prikje in je vinger maakt en een paar druppels bloed uitknijpt op een papiertje of in een reageerbuisje. Dit wordt vervolgens naar een gecertificeerd laboratorium gestuurd voor analyse en je ontvangt je resultaten digitaal zodra het lab je bloed heeft geanalyseerd.

Er zijn drie verschillende voedsel intolerantie tests beschikbaar, afhankelijk van het aantal voedingsmiddelen waarop je getest wil worden:

Voordelen van de voedsel intolerantie test

Een voedsel intolerantie test kan je helpen om je symptomen te begrijpen en te beheren. Als je weet dat je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen, kun je je dieet aanpassen om je symptomen te verminderen. De voedsel intolerantie test van GetTested biedt daarnaast de volgende voordelen:

 • Gratis verzending
 • Discreet en eenvoudig
 • Snelle testuitslag
 • Geanalyseerd door een gecertificeerd laboratorium
 • Uitgebreid resultatenrapport

Veelgestelde vragen over voedselintolerantie

Hoe duur is een voedsel intolerantie test?

Er zijn drie verschillende voedsel intolerantie tests beschikbaar bij GetTested, afhankelijk van het aantal voedingsmiddelen waarop je wil testen:

Voedselallergie en voedselintolerantie zijn beide overgevoeligheidsreacties op voedsel, maar ze worden veroorzaakt door verschillende mechanismen en hebben verschillende symptomen.

Een voedselallergie is een immuunreactie op een eiwit in voedsel en kan onmiddellijke en ernstige symptomen veroorzaken. Voedselintolerantie is een reactie op voedsel die niet wordt veroorzaakt door het immuunsysteem en de symptomen treden meestal uren tot dagen na het eten van het voedsel op.

Hoe weet ik of ik voedselintolerantie heb?

Als je symptomen ervaart zoals vermoeidheid, maagklachten, hersenmist, huidproblemen of hoofdpijn en je vermoedt dat deze verband houden met voedsel, kan een voedselintolerantietest je helpen de oorzaak te identificeren. De test analyseert IgG4 antilichamen voor verschillende voedingsmiddelen die vaak betrokken zijn bij een overgevoeligheidsreactie.

Wat moet ik doen als ik positief test op voedselintolerantie?

Als je positief test op voedselintolerantie, is het belangrijk om de voedingsmiddelen waarvoor je intolerant bent te vermijden of te beperken in je dieet. Het kan ook nuttig zijn om een diëtist te raadplegen voor begeleiding bij het aanpassen van je dieet en het vinden van alternatieve voedingsmiddelen.

Conclusie

Voedselintoleranties kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Of je nu last hebt van lactose-intolerantie, glutenintolerantie of een andere voedselintolerantie, het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden om je gezond en energiek te voelen. Gelukkig zijn er nu betrouwbare thuistests beschikbaar die je kunnen helpen om de oorzaak van je symptomen te achterhalen.

Als je vermoedt dat je een voedsel intolerantie hebt, wacht dan niet langer. Bij GetTested kun je kiezen uit een reeks tests, waaronder de lactose-intolerantietest, de glutenintolerantietest en de voedselintolerantie test. Deze tests zijn eenvoudig thuis uit te voeren en bieden je waardevolle inzichten in je intoleranties. Met deze informatie kun je gerichte aanpassingen maken in je dieet en levensstijl om je gezondheid te verbeteren!