marine phytoplankton

Phytoplankton: hot or not? Review en ervaring

Voedingssupplementen, Gezonde voeding Door aug 16, 2023

Stel je voor, je staat midden op zee met je blote voeten in het heldere turquoise water. Als je goed kijkt naar de kleine golfjes, zie je miljoenen minuscule groene deeltjes ronddrijven. Dit zijn phytoplankton (fytoplankton), oftewel mariene algen. Deze microscopisch kleine organismen vormen de basis van al het leven in de oceaan. Via het proces van fotosynthese zetten ze zonlicht, water en koolstofdioxide om in zuurstof en voedingsstoffen. Maar liefst 50-85% van de zuurstof in onze atmosfeer is afkomstig van deze piepkleine zeewiertjes! Daarnaast vormen ze de primaire voeding voor veel zeedieren en zorgen ze voor de natuurlijke balans in het mariene ecosysteem.

Naast hun cruciale rol voor het klimaat en de oceanen, bevatten phytoplankton ook een schatkamer aan voedingswaarde voor mensen. Ze worden dan ook gezien als een van de meest krachtige superfoods en supplementen op aarde. De unieke cocktail van omega-3 vetzuren, vitaminen, mineralen en antioxidanten in plankton zou tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

In deze blog verdiep ik me in de wetenschappelijke onderbouwing van phytoplankton en deel ik mijn persoonlijke ervaringen met het plankton supplement van plnktn.com. Lees snel verder en kom erachter of deze mariene algen echt zo’n wondermiddel zijn!

Ervaringen met marine phytoplankton

Hoewel phytoplankton pas recentelijk populair is geworden als voedingssupplement, zijn de eerste gebruikerservaringen veelbelovend. Zowel mijn persoonlijke ervaring als die van anderen zijn overwegend positief. Ik deel ze hieronder.

Persoonlijke ervaringen

Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het nemen van phytoplankton capsules van Plnktn, met 2 capsules per dag. Al na een week of twee merkte ik verschillen. Zo voelde ik me fitter, had ik meer energie en was mijn huid zichtbaar opgeknapt. Ook mijn spijsvertering en ontlasting verbeterden.

Ik heb het supplement nu zo’n 3 maanden dagelijks ingenomen en ben er erg tevreden over. Ik voel me gezonder en heb het idee dat mijn immuunsysteem sterker is geworden. Verkoudheden blijven uit en ik herstel sneller van inspanningen. Ook is mijn haar voller en glanzender. Het fijne is dat ik geen bijwerkingen heb ervaren, phytoplankton lijkt heel zacht en natuurlijk te werken. Ik ben dan ook van plan om het supplement te blijven gebruiken vanwege de positieve effecten.


Ervaringen van anderen

Uit ervaringen van anderen op internetfora en blogs blijkt dat de plankton ook bij hen kan helpen bij uiteenlopende klachten. Zo claimen sommige gebruikers dat hun immuunsysteem sterker werd en ze minder last hadden van verkoudheden en griep.

Anderen zeggen dat hun cholesterolwaarde en bloeddruk verbeterden na het slikken van phytoplankton. Ook zou het helpen tegen vermoeidheid, spierpijn na het sporten, haaruitval, huidproblemen, maagklachten en meer. Hoewel meer gedegen onderzoek nodig is, lijken de eerste gebruikerservaringen dus veelbelovend en wijzen op uiteenlopende gezondheidsvoordelen.

Review op Trustpilot
Datum van ervaring: 10 aug 2023
“Wij zijn zeer enthousiast over het product. Elke morgen lossen we een half theelepeltje algenpoeder op in een glas water (soms met een beetje siroop erbij). Geen opgeblazen buik meer en een veel betere stoelgang! Ja, wij zijn fan,”
Review op Trustpilot
Datum van ervaring: 9 aug 2023
“Ik heb voorheen verschillende producten uitgeprobeerd, maar sinds ik de marine phytoplankton gebruik merk ik dat mijn huid rustiger en egaler geworden is dan voorheen. Ik kan de producten van Plnktn daarom zeker aanbevelen.”
Review op Trustpilot
Datum van ervaring: 8 juli 2023
“Na de capsules nu ook het fytoplanktonpoeder besteld. Mijn energie stijgt, mijn buik rustig en het helpt me om gezondere keuzes door de hele dag heen te maken. Dankzij Iris kreeg ik het receptenboekje en ik moet zeggen, de krachtkoek smaakt heerlijk! ”

Alternatieven voor de PLNKT producten

Ben je op zoek naar een plantaardig en veganistisch alternatief voor PLNKT? Dan is OptiMSM Marine PhytoPlankton van PlanktonHolland een uitstekende keuze. Dit supplement, gekweekt in Nederland, is een rijke bron van Omega 3 en MSM. Het heeft niet alleen ontstekingsremmende eigenschappen maar helpt ook bij pijnvermindering.

Elke capsule bevat 300 mg OptiMSM® en 250 mg marine phytoplankton poeder, en het beste is dat er geen additieven of vulstoffen zijn toegevoegd. Neem tweemaal daags 4 capsules in, bij voorkeur tijdens een maaltijd.

Wetenschappelijke onderbouwing van marine phytoplankton

Wat is marine phytoplankton precies?

Phyoplankton (fytoplankton) zijn eencellige micro-algen die drijven in oceanen, meren en rivieren over de hele wereld. Ze variëren in grootte van 1 tot 50 micrometer, dat is ongeveer ter grootte van een menselijke bloedcel! Ondanks hun minuscule formaat, zijn het complexe organismen met een celwand, kern, chloroplasten en andere organellen. In de chloroplasten vindt fotosynthese plaats, het proces waarbij de plankton zonlicht, water en CO2 omzetten in zuurstof en voedingsstoffen.

Er bestaan duizenden soorten marine phytoplankton, ieder met eigen kenmerken. Ze behoren tot verschillende algenklassen zoals de cyanobacteriën (blauwwieren), chlorofyten (groenwieren), dinoflagellaten en coccolithoforen. De laatsten zijn bedekt met kleine kalkplaatjes, wat hen een opvallende glitterende verschijning geeft. De diversiteit in typen plankton is ongelooflijk groot, net als hun positieve impact op de aarde!

Het proces van fotosynthese en energieproductie

De plankton gebruiken chlorofyl en carotenoïden om zonlicht te absorberen voor fotosynthese. Dit zetten ze vervolgens om in chemische energie die de cel kan gebruiken voor groei en vermenigvuldiging. Dit efficiënte proces zorgt ervoor dat phytoplankton ongelooflijk snel kunnen groeien onder de juiste omstandigheden. Sommige soorten delen zich zelfs meerdere keren per dag! Zo dragen ze in hoge mate bij aan de zuurstofproductie op aarde.

De rol van phytoplankton in het mariene ecosysteem

Als primaire producenten vormen de plankton de basis van de oceaanvoedselketen. Ze worden gegeten door grotere organismen zoals zoöplankton, schelpdieren, vissen en walvissen. Zo voeden de allerkleinste organismen uiteindelijk ook de grootste dieren in de zee. Daarnaast spelen phytoplankton een essentiële rol in de koolstof- en stikstofkringloop in de oceanen. Kortom, deze microscopische algen zijn cruciaal voor het voortbestaan van het leven in zee.

Diepgaande analyse van de gezondheidsvoordelen

Omega-3 vetzuren en hun belang voor het menselijk lichaam

Een van de meest waardevolle componenten zijn phytoplankton omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn essentieel voor hersen- en hartgezondheid. Ze dragen bij aan een gezonde bloeddruk, cholesterol en verminderen hartritmestoornissen.

Phytoplankton Omega-3 is bovendien duurzamer dan visolie, want het staat lager in de voedselketen. Er hoeft geen vis te worden verwerkt voor de winning ervan. Per gram bevatten de plankton maar liefst 300 tot 400mg omega-3, terwijl vette vis zoals zalm ongeveer 2-4 gram per 100 gram bevat. Het is dus een uiterst geconcentreerde bron van deze gezonde vetzuren.

Antioxidanten: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

De plankton bevatten unieke carotenoïde antioxidanten zoals astaxanthine, luteïne, zeaxanthine en fucoxanthine. Deze pigmenten vangen schadelijke vrije radicalen in ons lichaam weg, voordat deze celmembranen en DNA kunnen beschadigen.

Hierdoor helpen antioxidanten ozonvorming en oxidatieve stress tegen te gaan. Dit spelen ze een cruciale rol in het voorkomen van veroudering, hart- en vaatziekten en kanker. Ook ondersteunen ze ons immuunsysteem en beschermen onze ogen en huid. De plankton zijn een uitstekende bron van deze krachtige antioxidanten.

Vitaminen en mineralen in marine phytoplankton en hun impact op de gezondheid

Naast omega-3 en antioxidanten bevat het phytoplankton supplement (fytoplankton) vrijwel alle vitaminen (A, B-complex, C, D, E, K) en mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft. Denk aan jodium, kalium, magnesium, ijzer, zink, mangaan en seleen.

Deze voedingstoffen dragen bij aan tal van processen in ons lichaam, zoals energieproductie, spieropbouw, botvorming, bloedstolling en een gezonde bloeddruk. Ook ondersteunen ze ons immuunsysteem, zijn goed voor huid, haar en nagels en helpen hormonen in balans te houden. Kortom, plankton is een natuurlijke multi-vitamine en mineraal booster!

Waarom kiezen voor marine phytoplankton van Plnktn?

Er zijn tegenwoordig diverse bedrijven die plankton supplementen verkopen. Maar lang niet alle producten zijn van dezelfde kwaliteit. Plnktn.com is Europees marktleider op het gebied van phytoplankton en produceert zijn producten op een duurzame en verantwoorde manier. Hier zijn enkele redenen om voor hun supplementen te kiezen.

Kwaliteitsgaranties en productieprocessen

Plnktn oogst zijn phytoplankton met duurzame technieken uit onvervuilde wateren. Ze gebruiken geen chemicaliën of conserveringsmiddelen, alleen zonne-energie en zeewater. De supplementen bevatten gegarandeerd minimaal 10 miljoen planktoncellen per capsule. Ook worden strenge kwaliteitstests uitgevoerd voor elk productiebatch.

Duurzaamheidsinitiatieven en ecologische verantwoordelijkheid

Plnktn investeert actief in duurzame technologieën en het herstel van oceaanecosystemen. Zo dragen ze 1% van hun omzet af aan organisaties die zich inzetten voor het behoud van de oceanen en het mariene leven. Bij dit bedrijf koop je dus niet alleen een kwalitatief phytoplankton supplement, maar steun je ook een goed doel.

Mijn conclusie

Marine phytoplankton is een veelbelovende aanvulling op een gezonde levensstijl. De unieke cocktail van voedingsstoffen in deze minuscule algen kan ons lichaam op allerlei manieren ondersteunen. Hoewel meer onderzoek wenselijk is, zijn de eerste ervaringen positief. De plankton van Plnktn is een kwalitatief en duurzaam geproduceerd supplement. Door dit te kopen draag je bovendien bij aan het herstel van de oceanen. Ik ben in ieder geval overtuigd en zal phytoplankton blijven gebruiken vanwege de gezondheidsvoordelen. Probeer het ook eens en ervaar de kracht van de zee!

> Lees ook: Sea Moss Mountain review: mijn ervaringen met dit Ierse mos